Giant Fathom 29 2

Giant Fathom 29 2

Giant Fathom 2 29 2021 ili puno bicikla za (relativno) malo novca...

Giant daje dosta dobar omjer kad se radi o uloženom i dobijenom, to nije ništa novo ni nepoznato.

Ovaj put, na novom Fathom-u, sa potpuno novom geometrijom i izborom komponenti za ulazni model ostali su vjerni toj filozofiji i za prihvatljiv novac složili dobar i zabavan Trail hardtail bicikl.

Zamjerke idu Tektro kočnicama i gripovima, gripovi su kao na dječijem bajku, ne znam koji je smisao uštede pogotovo kad su Giant-ovi lock on gripovi koji su skroz OK u maloprodaji desetak eura a kočnice nemaju dovoljno snage za kontrolu tako sposobnog bicikla kakav je Fathom.

I da, to je sve što se može prigovoriti ovom biciklu, sad je red na ono dobro.

Shimano Deore, 1x12 posao odrađuje i bolje nego što se očekuje od mjenjača i šiftera iz tog cjenovnog ranga.

Pogon je Praxxis Cadet 30T.

Prednja suspenzija Suntour Raidon, 29 RL 34 Boost, bez zamjerke, koliko para toliko (pa čak i nešto više) muzike!

Kokpit, droper, sic Romero, sve su kućne Giant komponente, pouzdano a serijski dolazi i na punooooo skupljim modelima...

Točkovi su mix Shimano naba i Giant AM30 obručeva uz krutost donose i nešto malo više težine ali i dalje u očekivanim granicama.

Gume su Maxxis, 2.5 wt, naprijed DHF, nazad Agressor, sa tom kombinacijom gripa neće nedostajati.

Najbolje do svega je ram,  ovaj put sa Thru Axle osovinama i Boost standardom, rezultat je izuzetno čvrst i moderan Trail Hardtail.

Trenutno u svojoj "ergeli" imam dva brdska bicikla i vozim ih uporedo, Fathom i Trance X, Fathom traži više angažmana, nema zadnje suspenzije da radi umjesto vas i pegla greške. 

Debeo sam i lijen, na fuliju puno toga bajk odradi umjesto mene, Fathom me tjera da "radim", ne dozvoljava opuštanje na manje zahtjevnim trailovima, umara me, ali donosi osmijeh na lice. 

Zabavan je, pogotovo na stazama koje su blage i nezanimljive za fuli ako se ne voze brzo, zabavan je i bez brzine.

Penje se očekivano za bajk te geometrije i težine, ide lagano dok ide sporo, na tehnički zahtjevnim usponima snalazi se dobro. Bolje ide nego što ja umijem i mogu.

Dolazi u više kombinacija boja, mene je "zapala" Treking green, mat maslinasto zelena koja  podsjeća na "SMB-e" boju JNA uniforme, uživo izgleda odlično, a uz neke neon pink detalje poput gripova i pedala zadovoljio bi one estetski zahtjevnije bajkere.

Ovo je bicikl koji ima smisla kupiti, voziti i unaprijediti sa boljim komponentama prema vlastitim prioritetima, ovo je bicikl koji će sa ulaganjem biti bolji i zanimljiviji, svi upgrade-i će se itekako refletkovati na kvalitet vožnje.

Kad se usporedi sa sličnim modelima kod konkurencije rezultat je manje više očekivan, u odnosu cijena/kvalitet teško da može bolje.

Naravno, onaj "Bling" faktor koji nudi egzotika izostaje ali, imidž koji dobijate kupovinom butik brendova svakako nije ni realno očekivati u ovom cjenovnom rangu.

Za kraj pitanje za koga je ovaj bicikl?

Pa...za mnoge bicikliste, za one koji ulaze u svijet trail vožnji, za one koji žele dobru osnovu za dalju nadogradnju, za bikepacking i avanturističke vožnje, za one koje žele dodatni MTB a da pri tom potroše prihvatljiv novac...

Više informacija o cijenama i dostupnim modelima:

https://giant.ba/tra%C5%BEi?controller=search&search_query=fathom

Giant Fathom 29 2

Ozren Perovic

on Nov 6, 2021

Disqus

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: